SH22 i SH5: Fierze – Kolsh

Długość: 108 km.
Czas przejazdu: 3:00.
Trudności: średni asfalt, SH22 wąsko i bardzo dużo zakrętów, SH5 szersza droga ale również bardzo dużo zakrętów.

Zobacz podsumowanie całego wyjazdu w czerwcu 2016.

Droga SH22 jest naturalną kontynuacją wycieczki SH25 i promem przez zalew Koman – w zależności od tego czy wracamy na wybrzeże czy jedziemy dalej na wschód, to skręcamy dalej na SH5 odpowiednio w prawo lub w lewo. My kontynuowaliśmy naszą wyprawę na wschód do Kukes. Droga SH22 prowadzi wzdłuż masywu górskiego na wschód od drugiego dużego sztucznego zbiornika wodnego stworzonego przez zaporę i elektrownie wodną Fierza – dzięki temu możemy cieszyć się cały czas wspaniałymi widokami.

Trasa jest unikalna ze dwóch względów:

  1. Na całej długości 108 km nie ma żadnej miejscowości, jedynie pojedyncze budynki – przez co jest jedną z najbardziej odludnych dróg jakimi jechałem (nawet w północnej Norwegii czy Finlandii są częstsze miejscowości i stacje paliw).
  2. Droga składa się samych zakrętów – jestem entuzjastą jeżdżenia po krętych drogach na motocyklu, ale tam jest ich po prostu „do obrzygania”.

Jadąc tą drogą zauważyliśmy pewną ciekawą prawidłowość: jeżeli gdzieś daleko na horyzoncie widzisz wciśniętą wąską dróżkę, to za 15 minut tam będziesz jechać :-).

SH22 i SH5 - mapa

SH22 i SH5 – mapa

Zapora i elektrownia wodna Fierza (2016)

Zapora i elektrownia wodna Fierza (2016)

Zapora i elektrownia wodna Fierza (2016)

Zapora i elektrownia wodna Fierza (2016)

Zapora i elektrownia wodna Fierza (2016)

Zapora i elektrownia wodna Fierza (2016)

Droga SH22 (2016)

Droga SH22 (2016)

Droga SH22 (2016)

Droga SH22 (2016)

Droga SH22 (2016)

Droga SH22 (2016)

Droga SH22 (2016)

Droga SH22 (2016)

Widok z tarasu w barze przy drodze SH22 (2016)

Widok z tarasu w barze przy drodze SH22 (2016)

Droga SH22 (2016)

Droga SH22 (2016)

Droga SH5 (2016)

Droga SH5 (2016)

Wypełnij poniższy formularz aby pobrać ścieżkę GPS (do użytku osobistego), link do pobrania zostanie wysłany na podany przez Ciebie e-mail: